Seksualitet & funktionsnedsættelse

Seksualitet & funktions-nedsættelse

Når vi bliver syge eller får en funktionsnedsættelse, ændres både vores fysiske og/eller psykiske ressourcer og vores selvbillede. Fra at se os selv som “normale” mennesker med “almindelige” ambitioner og mål for os selv og vores liv, tvinges vi til at redefinere begge dele.

Vores seksualliv er i høj grad påvirket af vores fysik og psyke, så når vi rammes på ét eller begge områder, oplever vi også, at vores seksualitet ændrer sig.

Når funktionsnedsættelse bliver et livsvilkår, oplever mange sig som mindre seksuelt attraktive, og selvværdet er ofte betydeligt mindre end før sygdommen. Det kan betyde, at man f.eks. mister lysten eller energien til at vedligeholde seksuallivet og/eller holder op med at onanere.

Mit udgangspunkt som seksualvejleder og sexologisk rådgiver er, at seksualiteten er en naturlig del af et menneskes personlighed – uanset eventuelle funktionsnedsættelser, handicap og sygdom.

Seksualiteten har mange udtryk og handler ikke kun om sex og orgasme, men i lige så høj grad om intimitet, ømhed, sanselighed og kærlighed til os selv og til hinanden.

Derfor bliver min vejledning meget alsidig: Fra vejledning omkring seksuelle dysfunktioner som fx rejsningsproblemer og manglende orgasme til rådgivning om kæresteforhold og singleliv, samt hvordan sygdom og medicin kan påvirke seksualiteten.