Ældre og seksualitet

Vores krop ændrer sig i takt med alderen, og det samme gør vores seksualitet. Man kan opleve, at lysten daler, og at der opstår udfordringer med f.eks. rejsning og med at blive fugtig i skeden. Det behøver dog ikke betyde, at man ikke kan have et seksualliv. En del mennesker på 60 år og derover, beskriver hvordan deres sexliv blomstrer, fordi de nu er helt klar over, hvor de står seksuelt, og fordi de har tid og ro til at dyrke sig selv og deres partner.

Andre beskriver, at sex nu spiller en mindre rolle, men at intimiteten og den kropslige kontakt stadig er vigtig for oplevelsen af livskvalitet, og at det kan være svært at opretholde, når sex ikke længere er en del af samlivet.

En eller flere samtaler hos en sexolog kan i mange tilfælde løsne op for udfordringerne.

Ældre mennesker på plejehjem kan have en seksualitet, som personalet ikke altid har ressourcer til at tage sig af. Det kan også opleves som grænseoverskridende både for medarbejderen og for beboeren, hvis kontakten mellem de to parter også skal indeholde samtale og rådgivning omkring seksuelle emner.

Bistand fra en seksualvejleder eller sexologisk rådgiver kan i disse tilfælde være en lettelse for både beboer og medarbejder. Den sexologiske fagperson kommer udefra og har seksualiteten på dagsordenen og vil derfor lettere kunne tage hul på og vejlede omkring seksuelle problematikker.